HINTS, TIPS & HOW TOS PLM

Wat levert de overstap van PDM naar PLM op?

Wat levert de overstap van PDM naar PLM op?

PDM en PLM, twee zijden van dezelfde munt. Alhoewel beide de productontwikkeling ondersteunen, focust PDM zich op het vastleggen en beheren van productdata terwijl PLM een overkoepelend proces is om de gehele levenscyclus van een product te managen, inclusief productdata. Het is dus niet zo zeer het een of het ander maar een aanvulling op elkaar om de productontwikkeling te bevorderen. Waarom dan een overstap van PDM naar PLM? Eigenlijk is die er niet en zijn beide nodig.

Waar start PLM en eindigt PDM? 

PLM start niet waar PDM eindigt maar omvat de volledige levenscyclus van een product, inclusief het design en beheren van productinformatie. Het is een strategische aanpak. 

PDM is ontstaan om een “Single Source of Truth” na te streven, nadat er iemand voor de zoveelste keer een wijziging heeft doorgevoerd op een part dat in tientallen samenstellingen gebruikt werd. Versiebeheer en de introductie van een release proces stonden hier centraal om betere samenwerking aan samenstellingen te bevorderen. Zo helpt een PDM-systeem met het beheren van: 

  • Unieke part nummers voor elk bestand 
  • Versie en revisie beheer 
  • Check-in/check-out van bestanden 

Het managen van productdata zoals CADgegevens, stuklijsten en tekeningen ging zo een stuk makkelijker maar het blijft een engineering feestje. 

PLM gaat verder door organisatie breed te kijken naar het ontwikkelproces en betrekt meerdere afdelingen. Denk aan issue-management om customer feedback te beherenvarianten voor productmanagerseen formeel change proces dat rekening houdt met de impact van een wijziging op bestaande producten, en meer. Om dit te ondersteunen met software moet de onderliggende datastructuur van een PLM-oplossing wezenlijk anders zijn dan van een PDM-oplossingEen PDM-oplossing kan net als Windows Explorer filebased zijn, maar deze methode is voor een PLM-systeem niet geschikt. Prima voor basis functionaliteiten maar ode relatie tussen onderdelen en requirements, configuraties of manufacturing in te zien is de datastructuur van PLM-systemen item-based waarbij de CAD-file slechts één van de vele specificaties is van het item. 

PLMsystemen omvatten doorgaans een PDM-oplossing en andere modules zoals requirementsmanufacturingvariant en portfolio management. Het voordeel van een PLMsysteem met PDM-oplossing ten opzichte van een stand-alone PDMoplossing is dat je binnen PLM de mogelijkheid hebt om modulair uit te breiden. Het is een strategische zet met het streven naar een holistische aanpak in plaats van geïsoleerde oplossingen per afdeling. Streeft u ernaar om de informatiestroom tussen Engineering en Manufacturing te bevorderen? Dproductstructuur varequirements tot service inzichtelijk te krijgenDit is waar PLM en bijbehorende software kunnen helpen. 

Veel PLM-implementaties starten vanuit PDMperspectief. Niet gek aangezien productdata de backbone is voor veel PLM-functies, maar helaas zien wij hierdoor dat veel organisaties PDM doen in een PLM-systeem. Het zijn een beperkt aantal bedrijven die daadwerkelijk de volwassenheid hebben om een PLM-implementatie organisatie breed te trekken. In de webinar ‘’Hoe PLM-mature is uw organisatie? wordt dit verder uitgelicht door Franke Meijers. Hij gaat dieper in op PLMvolwassenheid en wat nodig is om een PLMtraject te starten.   

PDM vs. PLM? 

Kort samengevat, PLM is verantwoordelijk voor het proces en systeem waarin de productontwikkeling plaatsvindt. PDM is verantwoordelijk voor het managen van de productinformatie, zoals CADgegevens en stuklijsten, en is een onderdeel van het gehele PLM-proces. Beperkt u zich tot alleen PDM, dan loopt u vroeg of laat tegen schaalbaarheid problemen aan, lastige traceerbaarheid van data of inefficiënte manieren van communiceren tussen afdelingen. Aan de andere kant slaat een PLMoplossing zonder PDM de plank mis. Hoe mooi de oplossing ook is, de basis ontbreekt. 

Dus wat heeft u nodig? PDM of PLM? Hoogstwaarschijnlijk beide. 

Download hier de Quick Guide to PLM voor meer informatie en best practices > Download nu

Previous
TECHNIA CEO Quests for an Acquisition That Sharpens Simulation Competence
Next
Using Abaqus to Analyse a Bolted Composite Joint with Ply Failure