CATIA werd voor het eerst uitgebracht in 1977 door Dassault Systèmes, die de software nog steeds onderhoudt en ontwikkelt. De software werd aanvankelijk ontwikkeld voor het ontwerpen van het Dassault Mirage-gevechtsvliegtuig.

CATIA heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot veel meer dan een CAD-softwarepakket (Computer Aided Design). Het is nu een softwaresuite met de volgende integratiemogelijkheden: CAD, CAM en CAE.

Wat is CAD (Computer Aided Design)?

Het maakt 2D- en 3D-ontwerp mogelijk

Computer-Aided Design wordt voornamelijk gebruikt door ingenieurs om te helpen bij het creëren, wijzigen en/of analyseren van grafische weergaven van productontwerpen. De toepassingen strekken zich uit over een groot aantal bedrijfstakken vanwege de vele populaire voordelen.

De innovatie van CAD-software blijft de kwaliteit van het ontwerp verbeteren door grotere nauwkeurigheid en het verminderen van ontwerpfouten. CAD-software, zoals CATIA, kan ook de communicatie verbeteren dankzij de centralisatie van ontwerpgegevens en documentatie, waardoor een enkele bron voor ingenieurs en fabrikanten ontstaat.

CATIA

Wat is CAE (Computer Aided Engineering)?

Het maakt verificatie door analyse van 3D-modellen mogelijk

Computer-aided engineering wordt voornamelijk gebruikt door ingenieurs voor de analyse van productontwerpen. Deze analyses omvatten normaal gesproken Finite Element Analysis (FEA), Computational Fluid Dynamics (CFD) en Multibody Dynamics (MBD). Net als bij prototyping, helpen deze processen om een productontwerp voor te bereiden op de druk van de echte wereld. Deze tests stellen ingenieurs in staat om betere beslissingen te nemen en wijzigingen door te voeren van het productontwerp. Dit leidt uiteindelijk tot betere productprestaties en klantervaringen.

CATIA

Wat is CAM (Computer Aided Manufacture)?

Het maakt het ontwerpen van productieprocessen voor de productie van 3D-modellen mogelijk

Computer-aided manufacturing wordt vaak gebruikt door fabrikanten, en niet ontwerpingenieurs, om productieactiviteiten te plannen, beheren, controleren en automatiseren. CAM-software gebruikt CAD-ontwerpen om bewerkingsinstructies af te leiden en tegelijkertijd de efficiëntie van de productie van onderdelen en het materiaalgebruik te optimaliseren.

CATIA

Wat is de huidige versie van CATIA?

Er is momenteel een 6e versie beschikbaar van CATIA en is ook wel bekend als CATIA V6.

Op het moment is CATIA V5 de meest gebruikte versie van CATIA. CATIA V4 wordt nog steeds gebruikt in sommige sectoren, meestal in combinatie met V5. De diverse versies van CATIA verschillen aanzienlijk qua gebruik en uiterlijk.

CATIA V4:

CATIA V4 interface

CATIA V5:

CATIA V5 interface

CATIA V6:

CATIA V6 interface

Elke versie van CATIA biedt aanzienlijke extra functionaliteit. Tussen V4 en V5 werden de beginselen van het ontwerpproces ontwikkeld en tussen V5 en V6 veranderde de verwerking van gegevens. Binnen elke versie biedt Dassault Systèmes ook updates aan in de vorm van releases. Nieuwe releases worden meestal elk jaar uitgebracht en bevatten ook extra functionaliteit en bug-reparaties.

Voor grote organisaties kan het moeilijk zijn om met grote hoeveelheden gegevens om te gaan en gebruikers deze gegevens te laten delen. Dit kan worden beheerd met behulp van PLM-producten (Product Lifecycle Management). CATIA V5 kan op bestandsbasis gebruikt worden of in samenwerking met een ander softwarepakket dat PLM bevat, zoals ENOVIA of SMARTEAM. ENOVIA V6 is al geïntegreerd met CATIA V6. De belangrijkste voordelen van het gebruik van een PLM-product zijn het voorkomen van gegevensverlies en het controleren van de beveiligingscontext.

Wat is CATIA 3DEXPERIENCE?

CAD, CAM, CAE en meer over het 3DEXPERIENCE-platform

CATIA 3DEXPERIENCE is in wezen de volgende iteratie van CATIA V6. Het omvat Product Data Management (PDM) en Product Lifecycle Management (PLM) via ENOVIA met de aanvullende integratie van de andere merken van Dassault Systèmes, zoals SIMULIA, DELMIA en meer.

Het doel van het 3DEXPERIENCE-platform is om andere delen van een organisatie buiten de engineering afdeling te verbinden. Het biedt uitzonderlijke, webgebaseerde PLM en de mogelijkheid om modellen te bekijken zonder extra applicaties te hoeven installeren. CATIA 3DEXPERIENCE biedt niet alleen een verandering in de grafische gebruikersinterface (GUI), het verbetert het gebruiksgemak en een verrijkte algehele ervaring.

 

 

Previous
Beheer van productiestuklijsten in DELMIA 3DEXPERIENCE
Next
8 Ways PLM Software Helps to Optimize Product Lifecycles
At TECHNIA, we pave the way for your innovation, creativity and profitability.

We combine industry-leading Product Lifecycle Management tools with specialist knowledge, so you can enjoy the journey from product concept to implementation. Our experience makes it possible to keep things simple, personal and accessible so that together we transform your vision into value.

Want to receive more content like this?
  • Related news and articles straight to your inbox
  • Hints, tips & how-tos
  • Thought leadership articles
How-to’s, hints & tips

Learn how to work better together with world-leading PLM knowledge that keeps your engineering design, simulation and manufacturing ahead of the curve.