Met een steeds sneller veranderende vraag en aanbod is het voor de meeste organisaties van belang snel en eenvoudig te kunnen innoveren, ontwikkelen en produceren. En dit alles met een lage foutmarge en weinig verspilling van materiaal en energie. De juiste tools en een overzichtelijk IT-landschap speelt hierbij een belangrijke rol. In de eerste aflevering van de Move to PLM webinar werd er besproken wat de toegevoegde waarde is van PLM. Hierbij lieten de sprekers twee mogelijke routes zien die een groeiende organisatie kan afleggen. Een van deze mogelijke routes is de overstap naar een PLM-strategie. Met een PLM-strategie kan de volledige levenscyclus van een product op één platform worden gemanaged over de grenzen van verschillende afdelingen heen. Maar hoe creëert u een solide PLM strategie voor uw organisatie? In dit artikel wordt hier een korte introductie toe gegeven. Bekijk het webinar voor alle tips en een sneak peek in het 3DEXPERIENCE platform.

Productlevenscyclus

PLM staat voor Product Lifecycle Management en betrekt zicht tot het beheer van productinformatie gedurende de gehele levenscyclus van een product. Deze levenscyclus bestaat uit verschillende fases zoals: concept, engineering, supply chain, manufacturing, marketing en spare parts. Het voordeel van een PLM-strategie is dat het over de grens van afdelingen heen gaat. U creëert hiermee een holistische aanpak van idee tot design en van productie tot service. De juiste PLM-oplossing zorgt voor één single-source-of-truth waarin correcte en complete data wordt bewaart.

De PLM product backbone

Vanuit de behoefte van de organisatie kijken onze PLM-experts waar de bottelnek zit die met een PLM-strategie kan worden opgelost. Hiermee wordt het laaghangend fruit en de basis van de PLM-strategie middels een product backbone neergezet. Meestal wordt er gestart met de afdeling engineering en dan in het specifiek de R&D kant. Door te beginnen met het R&D stuk en deze te voorzien van de juiste tooling kan meer data vroegtijdig worden vastgelegd en wordt de vindbaarheid en herleidbaarheid van onderdelen en ontwikkelingen eenvoudig. Ook is het hierdoor mogelijk om relaties te leggen tussen specificaties en documenten. Kwaliteit verhoging en efficiëntie zijn dan ook de twee grootste voordelen van het starten met een product backbone.

The PLM foundation on witch to expand

Het IT-landschap bij inzet van een PLM-strategie

Er zijn meerdere systemen nodig om productinformatie te bewaren en processen uit te voeren. Het benodigd aantal systemen en de complexiteit van de processen is afhankelijk per organisatie. Op onderstaande afbeelding wordt dan ook een voorbeeld weergegeven van hoe het benodigde IT-landschap eruit kan zien. Zo zien we aan het begin van het proces dat een PLM-systeem vaak een dominerende rol speelt en naarmate we richting de daadwerkelijke productie gaan een samenwerking met ERP van belang is. Door de overlap in functionaliteit tussen ERP en PLM ontstaat er een grijs gebied tussen de twee systemen waardoor onderstaand plaatje wezenlijk kan verschillen per organisatie. Wordt bijvoorbeeld de MBOM in PLM opgezet of ERP. Waar de scheidingslijn ook is, een product backbone is van essentieel belang voor een goede basis van waar additionele functionaliteiten of integraties opgezet kunnen worden. Hiermee waarborg je een single-source-of-truth dat te herleiden is tot het ontwerp waarop het product is gebaseerd.

IT landscape within PLM

TECHNIA als platina partner van Dassault Systèmes

Voor het managen van de volledige productlevenscyclus is het van belang een toekomstbestendige software en een passende PLM-partner te kiezen. TECHNIA is platina partner van Dassault Systèmes en nauw betrokken bij de doorontwikkeling van hun PLM-software. Het 3DEXPERIENCE platform voorziet in verschillende modules die samen de volledige levenscyclus van een product kunnen ondersteunen. Het platform is zo opgebouwd dat dit schaalbaar is voor iedere organisatie. Een greep uit de beschikbare modules op dit platform zijn: SOLIDWORKS, CATIA, ENOVIA, DELMIA en SIMULIA. Hiernaast zijn nog vele andere modules beschikbaar.

Conclusie

Kortom wanneer u en uw organisatie aan een PLM-strategie werken is het van belang goed in kaart te brengen waar de bottelnek in het huidige proces zich bevindt. Samen met uw PLM-partner kunt u vervolgens de product backbone inrichten en de passende IT-applicaties kiezen. Houd hierbij de schaalbaarheid van de PLM-software in gedachte zodat u toekomstbestendig kunt doorgroeien.

Benieuwd naar het volledige webinar? Kijk deze nu on demand terug en schrijf in voor het volgende deel van de Move to PLM webinar series.

 

Previous
Wat is ENOVIA?
Next
Beheer van productiestuklijsten in DELMIA 3DEXPERIENCE
At TECHNIA, we pave the way for your innovation, creativity and profitability.

We combine industry-leading Product Lifecycle Management tools with specialist knowledge, so you can enjoy the journey from product concept to implementation. Our experience makes it possible to keep things simple, personal and accessible so that together we transform your vision into value.

Want to receive more content like this?
  • Related news and articles straight to your inbox
  • Hints, tips & how-tos
  • Thought leadership articles
How-to’s, hints & tips

Learn how to work better together with world-leading PLM knowledge that keeps your engineering design, simulation and manufacturing ahead of the curve.