CAD Data Management met 3DEXPERIENCE

3DEXPERIENCE DASSAULT SYSTEMES PLM

Hoe ziet CAD Data Management er bij u uit? Helpt het ingenieurs en ontwerpers om data te structureren en revisies te beheren, óf glipt de invloed van andere afdelingen langzaam het model in? En wat is het voordeel van Model Based Definition?

CAD PDM PLM

Van CAD naar PDM naar PLM

De opkomst van CAD-systemen bracht geweldige innovatie met zich mee door technische tekeningen digitaal te kunnen maken. Met deze innovatie kwam al snel de noodzaak om de enorme hoeveelheid data te beheren. Bedrijven met complexe producten hebben al snel duizenden, soms miljoenen componenten, samenstellingen en tekeningen. Elk met zijn eigen data, revisies en relaties. Wanneer er dan óók nog eens geen formeel en/of geautomatiseerd proces is om enige structuur te hanteren, is het een kwestie van tijd tot het overzicht helemaal weg is en kritieke fouten gemaakt worden.

De CAD-leveranciers zagen al snel de meerwaarde om hun eigen software te voorzien van Product Data Management (PDM) – een pakket met functionaliteiten dat zich focust op de engineering afdeling. Denk aan versie beheer en file management. Jaren later zie je dat de maakindustrie volwassener is geworden en de productontwikkeling complexer door intrede van multidisciplinaire structuren. Producten integreren steeds vaker software en elektrische componenten hetgeen lastig te beheren is binnen CAD en PDM. Voor sommige organisaties is PDM voldoende, maar er zijn veel organisaties waarbij het niet meer de waarde biedt die de organisatie nodig heeft. Denk aan traceerbaarheid, variant management, classificaties, een change proces, of integratie met andere systemen als ERP of PIM. Wij zien dan ook regelmatig productie- of zelfs financiële informatie in de structuur van CAD-modellen of tekeningen om dit gebrek van PDM-systemen op te vangen.
Als u dit herkent is het tijd om aan Product Lifecycle Management (PLM) te denken.

Ontwikkelingen in CAD Data Management

Leveranciers als Dassault Systèmes en Siemens leggen steeds meer focus op het ondersteunen van de gehele levenscyclus van een product. Ook wel PLM genoemd. PDM is hier een onderdeel van maar platformen als 3DEXPERIENCE omvatten zowel de productontwikkeling als de productieprocessen en communicatie (zowel intern als extern). Het is een strategische aanpak die impact heeft op de hele organisatie.

Dit heeft ook effect op hoe CAD-data wordt beheerd. De reden dat we regelmatig productie-informatie in modellen zien, of soms zelfs financieel, is dezelfde reden waarom we stuklijsten op de tekening zien. Het is makkelijk in gebruik en prettig om de informatie visueel op het model te zien. Maar wat gebeurt er als er een wijziging plaats vindt vanuit ERP? Ondanks dat qua geometrie niets is veranderd komt er toch een nieuwe revisie. Hetzelfde geldt voor een stuklijstwijziging die effect heeft op de tekening. Onderschat niet welke impact steeds weer nieuwe revisies op modellen en tekeningen kunnen hebben.

Binnen veel organisaties staat de CAD-tekening centraal. Het is het definiërende document zowel intern voor productie als extern naar klanten. Wijzigingen kosten dus niet alleen moeite om intern te verwerken maar ook voor de klant die dit door factureert. Genoeg reden dus om de modellen “schoon” te houden. Om dit te ondersteunen kwam het 3DEXPERIENCE platform van Dassault Systèmes met het concept van Engineering Definition. Het is een data object dat gekoppeld is aan je model of tekening waarin informatie opgeslagen wordt en apart revisie beheer ondersteund.

De volgende stap

De keerzijde van deze aanpak is dat de informatie niet visueel gekoppeld is aan het model of de tekening. Dit is een gemis, zeker als u anders gewend bent en nu meerdere documenten nodig hebt om dezelfde informatie op te vragen. De meest recente ontwikkeling binnen het 3DEXPERIENCE platform is daarom de ondersteuning van Model Based Definition (MBD). Model Based Definition is effectief een stap terug waar het CAD-model centraal staat en alle informatie bevat voor productie. Het grote verschil is dat het nieuwe datamodel van het 3DEXPERIENCE platform dit concept softwarematig ondersteund door verschillende views te projecteren op je model. Informatie of processen worden aangemaakt in context van het model maar niet opgeslagen in het model. Op deze manier blijft het model “schoon” en is de weergave van informatie makkelijk te visualiseren.

Zo visualiseert de Engineering View het 3D model en stelt de gebruiker in staat om CAD-data te ontsluiten of wijzigingen door te voeren. Een Product Manager kan bijvoorbeeld naast het inzien van productinformatie ook een samenstelling opzetten zonder hiervoor CAD-licenties nodig te hebben. Feedback van de klant kan op het model weergegeven worden als een notitie of issue, en ga zo maar door.

cad data management example 1

Figure 1 Voorbeeld van het toevoegen van een opmerking op het model

De Manufacturing View stelt de gebruiker in staat om productie-informatie toe te voegen zonder dat dit effect heeft op de Engineering View. Ook al staan de Engineering View en Manufacturing view voorop, er zijn additionele functies die de definitie van het product compleet maken. Simulaties voor tijdens het designproces en annotaties direct op de 3D weergave zijn hier een voorbeeld van. Elke view is een definiërende laag die samen de Model Based Definition vormt. Een view wordt dan ook wel definitie genoemd.

cad data management example 2

Figure 2 engineering view

Vanuit een technisch oogpunt brengt de introductie van de Model Based Definition ook voordelen met zich mee. De nieuwe datastructuur ondersteund Multi-CAD zodat gebruikers de CAD-data kunnen inzien of wijzigen, ongeacht de CAD-software. Momenteel ondersteund het CATIA, SOLIDWORKS, Inventor en CREO. Ook is de efficiëntie waarmee data geladen en bewerkt wordt vele malen groter, waardoor je binnen enkele seconden een volledige 3D weergave in de browser kan laden.

Procesmatig zal het wennen zijn voor een organisatie om over te stappen op Model Based Definition maar de voordelen zijn duidelijk: CAD-data en productinformatie wordt overzichtelijk beheerd, is toegankelijk voor de hele organisatie en wordt visueel weergegeven. Dit verlaagt het risico op fouten, verhoogt efficiëntie en kwaliteit tegen lagere kosten.

De vraag is nu: hoe gaat u de overstap naar Model Based Definition maken?

 

Zou u graag meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan ook ons on-demand webinar over CAD-Data management

Victor Suijker
PLM Consultant